· 

|| Wat je in je hart bewaart raak je nooit kwijt ||

Vandaag is het 18 jaar geleden dat mijn moeder overleed. Achttien jaar waarin we samen nog veel lief en leed hadden kunnen delen, waarin we nog vele mooie, liefdevolle en dierbare herinneringen hadden kunnen maken en waarin we nog zoveel hadden kunnen ondernemen en ontdekken. Helaas is ons die tijd niet gegeven, maar trots ben ik dat ik 25 jaar mijn moeder heb mogen kennen.

 

Levenlessen

Naast de pijn, het verdriet en het gemis heeft het overlijden van ons mam mij ook veel lessen geleerd die ik voor de rest van mijn leven meeneem. De belangrijkste les is dat ik onvoorwaardelijke veel liefde voel voor ons gezin, mijn familie en voor alle mensen die mij dierbaar zijn. Dankbaar voor alle lieve, mooie en inspirerende mensen die in mijn leven zijn of ooit zijn gekomen en dankbaar voor het leven zelf met al zijn ups en downs. Iedere dag probeer ik weer te genieten van het leven en alles eruit te halen wat voor mij goed voelt.

 

Ook heb ik geleerd dat ieder op zijn eigen manier rouwt. De een laat het zien, de ander houdt het wat meer voor zichzelf. Hieruit heb ik geleerd niet te oordelen maar om iedereen te respecteren om wie ze zijn en er voor ze te zijn als ze mij nodig hebben.

 

Een van de andere levensles is om niet te ver vooruit te kijken. Het leven kan elk moment een andere richting opgaan. Door het plotseling overlijden van mam besef ik des te meer dat het leven zomaar ineens voorbij kan zijn. Het leven kan zomaar ineens een andere richting nemen en hoe moeilijk dat soms ook is, uiteindelijke vind je daarin ook wel weer je weg.

 

Hoe moeilijk het soms ook is, soms moet je rust vinden in situaties en accepteren zoals het is. Ik heb geleerd dat ik situaties moet en kan accepteren. Lang heb ik geworsteld met de gedachten dat het leven oneerlijk was, waarom mocht mijn moeder niet ouder worden dan 49 jaar. Maar met die gedachten krijg ik haar niet terug, moeilijk is het soms wel. Het leven is soms gewoonweg niet eerlijk en zal ook nooit eerlijk worden. Acceptatie van situaties zoals die is geeft meer rust en ruimte om verder te gaan met je leven.

 

Een andere levensles is dat tegenslagen je niet kunnen tegen houden en dat je leert meer te genieten van de kleine en intense dingen die het leven je geeft en de dingen te zien die er echt toe doen. Alle lessen hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben en hoe ik in het leven sta.

 

Afscheid nemen

Afscheid nemen is iets waar ik niet zo goed in ben. Niet alleen bij sterfgevallen, maar ook in het dagelijkse leven. Afscheid nemen ik sluit het nooit helemaal af, je weet nooit wat het leven je brengt. Daarom zal ik nooit helemaal voorgoed van iemand afscheid nemen en daar voel ik mij goed bij.

 

Op dagen zoals deze mis ik mijn moeder nog net even iets meer. Haar onvoorwaardelijke liefde en alles wat ik van haar heb geleerd en meegekregen zullen altijd bij mij blijven. Ik ben een deel van haar, zonder haar zou ik niet bestaan.

 

En het gemis dat zal altijd blijven bestaan maar de mooie, warme, liefdevolle en dierbare herinneringen zitten op een mooi plekje in mijn hart. Een plekje waar niemand aan kan en die ik af en toe open om mijn mooie en liefdevolle herinneringen te delen met iedereen die mij dierbaar is.

 

Heel veel liefs Sabrina