· 

|| Speldenknop ||

Vandaag is het 43 jaar geleden dat ik voor het eerst kennis maakte met de operatiekamer. Ik als klein meisje, 6 dagen oud en geboren met spina bifida (open ruggetje). Een open ruggetje bedekt onder de huid met op mijn rug niet meer dan een wijnvlek en een bultje zo groot als een speldenknop. Maar dit bultje, deze speldenknop zorgt al 43 jaar voor de extra uitdagingen in mijn leven. Extra uitdagingen naast de uitdagingen die het leven al in petto heeft. Een uitdaging met de medische wereld, een uitdaging met mijzelf en een uitdaging in het leren omgaan met een beperking die soms de nodige ongemakken en obstakels met zich mee brengt. Maar ook een extra uitdaging in doorzetting, kracht, flexibiliteit en vooral heel veel geduld.

Nu 43 jaar later, 25 verschillende operaties verder en het bultje op mijn rug wat een iets grotere bult is geworden, zie ik als ik naar mijn lichaam kijk de vele littekens. De littekens verdeeld over mijn hele lichaam maar verborgen onder mijn kleding. Littekens die niet voor iedereen zichtbaar zijn, maar ze zijn er. Het zijn mijn littekens met ieder zijn eigen verhaal. Een verhaal ven keuzes, verdriet, pijn en angst maar ook een verhaal van doorzetten, kracht, relativering en geduld. Het verhaal van het aangaan van deze extra uitdagingen, het overwinnen van wat er op je pad komt en ze

laten zien hoe sterk ik bent. Ze vertellen een verhaal, mijn verhaal en ze hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.


Af en toe sta ik hierbij stil om te zien wat ik soms heb moet overwinnen om te komen waar ik nu staat en om verder te komen dan waar ik gisteren was. Iedereen krijgt in zijn of haar leven de nodige uitdagingen, de een soms iets meer dan de andere maar allemaal met een doel. Misschien is het doel om je iets te leren, om ons iets te laten zien, te laten voelen of om te laten ervaren. Soms om je juist dat ene zetje te geven in de keuzes die je maakt of om beter om te kunnen gaan met tegenslagen, verdriet, pijn of angst.


Ik heb al de nodige uitdagingen gekend en nog steeds komen er verschillende uitdagingen op mijn pad. Het geeft mij de kracht om mijn weg hierin te bewandelen en de tegenslagen op te vangen en de moeilijke dingen in het leven om te zetten naar iets positiefs. Alles en iedereen komt met een doel op je pad het is hoe je hier zelf mee omgaat. Mijn extra uitdaging in het leven begon met een klein bultje zo groot als een speldenknop.


Liefs Sabrina