· 

|| De kracht van onbevangenheid ||

Onbevangenheid een woord dat in mij opkwam toen ik mijn baby- en kinderfoto’s in een nieuw fotoalbum aan het plakken was. Wat betekend die onbevangenheid en hoe pas ik het nu zelf toe of juist niet. Het woord onbevangenheid laat mij sindsdien niet helemaal meer los. 


Onbevangen

Volgens de Dikke van Dale betekend het woord onbevangen: zonder vooroordeel, onpartijdig en vrijmoedig.


Als klein kind zijn we zonder vooroordeel, zonder verwachting, zonder vooroordeel, zonder dat je van te voren ergens een idee of gevoel bij hebt en we kaderen niet. Angsten, onzekerheid en schaamte kennen we nog niet. De wereld ligt voor ons open en klaar om ontdekt te worden. We groeien op en op onze weg naar volwassenheid leren we steeds meer wat hoort en wat eventueel niet. We ontdekken wie onze ouders, zussen, broers en familie zijn en we gaan vriendschappen aan. We ondervinden wat onze angsten, strubbelingen en onzekerheden zijn en wat ze met ons doen. We vormen een menig, voor- en beoordelen mensen en dingen, we vormen een mening, stellen onze gedachten voortdurend bij en op onze levensweg komen er steeds meer lagen bij die ons vormen tot wie we zijn.

Angst, onzekerheid en schaamte

Als ik naar mijn foto’s van vroeger kijk, zie ik nog geen onzekerheid, schaamte of angst. Onzeker dat ik nu ben over mijn lichaam, over wie ik ben of wat mensen van mijn vinden. Schaamte voor mijn soms ietwat rare angsten, mijn soms onhandige lichamelijke ongemakken en om het snelle schrikken. Angst voor ballonnen, knallen, clowns, naalden en zoveel meer, ze zijn langzaam ontstaan en met mij mee gegroeid. Hoewel ik nu door de jaren heen, door gesprekken en het delen van mijn verhalen heb geleerd dat het oké is om ergens bang of onzeker over te zijn, zorgt het op sommige moment toch nog voor veel schaamte of een belemmering. Soms moeten we gewoon meer doen zonder er niet al teveel over na te denken, opgaan in het moment zonder afleidende gedachten en zonder te denken wat andere mensen van ons vinden. Zoeken naar de kinderlijke onbevangenheid die je vroeger had.

Open en nieuwsgierige blik

Het woord onbevangen heeft mij getriggerd om mijn eigen onbevangenheid wat vaker in mijzelf op te zoeken. Zonder angst om niet oké te zijn, zonder schaamte voor mijn angsten en zonder weg te willen vluchten als iets spannend is maar het aan te gaan met een open en nieuwsgierige blik. Soms even alles om mij heen vergeten en genieten van dat wat er op dat moment is. Genieten van de mensen om mij heen die mij accepteren zoals ik ben en mijn soms ietwat uitgebreide gebruiksaanwijzing voor lief nemen. Voor mij is dat de kracht van onbevangenheid en geluk!


Liefs Sabrina