· 

|| Als ik in de spiegel kijk ||

Vaak kijk ik vluchtig in de spiegel om mijn haren goed te doen, om te kijken of nergens gekke dingen te zien zijn of gewoon om te kijken of mijn kleding goed zit. Vluchtige blikken worden soms momenten om eens echt even goed in de spiegel te kijken en wie ik nu echt in de spiegel zie. Heel soms denk ik, goh ik zie er best leuk uit, gevolgd door een moment van onzekerheid, wie zie ik echt en zie ik ook diegene die iedereen ziet?

Positief en optimistisch
Mijzelf goed bekijken, ik ben er niet zo goed in, maar af en toe kan het wel mooie inzichten geven. Als ik mijzelf bekijk zie ik een positieve en optimistische vrouw met een motto alles komt goed. Meestal komt alles ook goed. Terwijl ik dit denk dwalen mijn ogen ondertussen af naar mijn blauw gegipst linkerbeen en naar een pleister bij mijn rechterknie. Momenteel heb ik wat last van wonden en ben ik inmiddels begonnen aan mijn derde antibioticakuur. Hoewel ik er zo af en toe toch wat zorgen om heb en weet dat dit soort wonden soms een lange genezing kennen, weet ik ook dat het uiteindelijk wel weer goed zal komen.

Gezicht
In de spiegel zie ik ook mijn gezicht, ik heb nog niet zoveel rimpels maar toch tekenen sommige lijnen mijn gezicht. Ook zie ik mijn ogen die met lenzen niet meer verstopt zitten achter een bril. Vaak hoor ik dat ik mooie en grote heb, een mooi compliment, maar zelf zie ik dat niet zo. De ogen, er wordt wel eens gezegd dat ze de spiegel zijn tot je ziel. Wie heel goed kijkt zal toegang krijgen tot mijn ziel en daarop mijn krassen en littekens zien. Al deze krassen en littekens vertellen een verhaal over verdriet, geluk, liefde, pijn en angst.   

Onzekerheid
Ik zie naast al deze dingen ook onzekerheid. Onzeker over wie ik ben, hoe mijn lichaam eruit ziet, hoe het zich gevormd heeft naar de rolstoel maar ook over de dingen die ik zeg of doe. Doe ik het wel goed, wat denken mensen van mij en staat dit truitje, vestje of jurkje mij wel leuk genoeg. Soms zou ik een wat grote dosis lef willen hebben en mijn onzekerheid wat meer over boord willen gooien. Gewoon dat ene leuke jurkje aan trekken en voelen hoe ik mijzelf voel zonder eventuele oordeel van een andere. 

Twijfel- en piekermomenten
Daarnaast zit er ook nog een portie twijfel- en piekermomenten. Ik kan soms twijfelen en piekeren over van alles en nog wat. Dingen die gebeuren of gebeurd zijn en soms zelfs over de meest onbenullige dingen die het niet eens waard zijn om aandacht aan te geven.

Gevoeligheid, kwetsbaarheid en angsten
Als ik verder ga met kijken zie ik ook gevoeligheid en angst voorbij komen. Gevoelig voor de dingen die gebeuren, die mij kunnen raken en soms gevoelens die er gewoon zijn maar niet te onderbouwen zijn. Naast deze gevoeligheid zit kwetsbaarheid of vooral het niet laten zien van mijn kwetsbaarheid. Mijn tranen, pijn en verdriet, ik zal ze niet zo snel laten zien, al laat ik mijn verdriet en tranen nu soms iets sneller zien dan jaren geleden. Daarnaast zit er ook nog een hele grote angsthaas in mij. Angst voor ballonnen, knallen, vuurwerk, onweer, clowns, prikken, naalden, spreken in grote groepen en vliegende beestjes. Angsten die soms zorgen voor de nodige uitdagingen in mijn leven, maar die ik probeer onder controle te krijgen zodat de uitdaging steeds minder wordt.

Perfectionistisch
En dan hebben we ook nog de perfectionist. Soms is deze enorm irritant en vooral onhandig als je snel iets gedaan wilt hebben, maar het dan toch tot in precisie uitgewerkt wilt hebben. De lat leg ik daardoor soms onnodig vaak hoog, al probeer ik de laatste tijd de perfectionist in mij wat meer naar de achtergrond te duwen om zo te weten dat niet alles perfect hoeft zijn.  

Trots
Naast al deze eigenschappen zie ik in de spiegel ook iemand die trots en zelfstandig is en door kan zetten op momenten dat het nodig is. Trots op de dingen die ik heb bereik, hoe ik in het leven sta en hoe ik met de tegenslagen van het leven om weet te gaan. Proberen het positieve uit het leven te halen, te genieten van alle mooie momenten die ons gegeven zijn en trots op alle lieve en leuke mensen om mij heen.

Straal, geniet en kijk af en toe eens in de spiegel!

Als ik in de spiegel kijk...

Liefs Sabrina