· 

Hey, het is oké

Angsten, iedereen kent wel het gevoel ergens bang voor te zijn. Bang voor iets of iemand waarvan je weet dat het misschien irrationeel is, maar waar jij wel last van hebt of kunt hebben. Bang voor wat de buitenwereld ervan vindt, bang om je meest kwetsbare kant te laten zien, bang om niet begrepen te voelen of ermee gepest te worden en om je, voor je angst te schamen. Sommige angsten zijn wat meer maatschappelijk geaccepteerd omdat er gewoonweg meer mensen ‘last’ van hebben, ander hebben een angst die niet zo bekend of vanzelfsprekend is.

Misschien heb je de tekst - hey, het is oké -  in afgelopen weken al eens voorbij zien of horen komen. Een campagne die op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is begonnen om angst en angststoornissen bespreekbaar te maken, om open te zijn over je angsten zodat de taboe eromheen kan worden doorbroken en om het te normaliseren.

Globofobie, ligyrofobie en coulrofobie
Ik ben grootte voorstander om angsten bespreekbaar te maken. Te lang heb ik mijn angsten voor o.a. ballonnen proberen te verbloemen, geprobeerd ze voor de buitenwereld te verbergen en vooral er niet over durven te praten. Uit angst en schaamte voor reacties van andere, bang om gek of raar gevonden te worden, om mijzelf te beschermen tegen de schaamte, de taboe die het met zich mee brengt voor mijzelf en om maar niet mijn meeste kwetsbare kant te laten zien. Voor een paar jaar terug besloot ik mijn angst te gaan delen. De angst en schaamte opgezocht en aangegaan om in mijn blogs en in gesprekken te delen wat mijn angst inhoudt, wat het met mij doen en welke gevoel het bij mij oproept.

Ja ik heb een angst voor ballonnen – globofobie -. De ballon, het opblazen, het geluid, de knal. Ik krijg er de zenuwen en klamme handen van en waar ik normaal moeite heb om keuzes te maken, kan ik in een paar seconden een keuze maken of ik mijn angst aan ga of dat ik toch ga vluchten. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik af en toe als een kip-zonder-kop en redelijk panisch kan reageren als er een, met lucht gevulde ballon, bij mij in de buurt is. Gek, raar of vreemd? Misschien een beetje, maar het is wel mijn angst. Lang heb ik gedacht dat ik de enige was, maar het blijkt dat ik toch niet de one and only ben op deze aardbol die er ‘last’ van heeft.  

Naast de ballonnen heb ik ook een angst voor alles wat een knal-, hard-, of onverwachts geluid maakt – ligyrofobie -. Vuurwerk, onweer, toeterende auto’s, blaffende honden, deuren die hard dicht slaan en alles wat ook enigszins maar een onverwachts, hard of knal geluid maakt, noem het op en ik ben er bang voor. Een angsthaas, ja ook dat ben ik, maar ook dat is oké. Een onderliggende angst hierbij is om zo te schrikken van het onverwachtse dat ik mij hier af en toe zo onzeker voel en ook deze angst, dit gevoel probeer te verstoppen. Maar ook dat is een irrationele gedachten, want inmiddels heb ik gemerkt dat door het bespreekbaar te maken en het delen van je angst je begrip ontvangt, dat het er mag zijn en dat het bij mij hoort.

In de lijn van deze angsten ligt ook nog mijn angst voor clowns - coulrofobie -. Het geschminkte gezicht, de eeuwige lach, altijd grappig maar ik vind ze nooit leuk en dat vaak in combinatie met ballonnen, maakt dat ik clowns liever vermijdt dan dat ze voor mij voor vermaak zorgen.

Het zijn allemaal irrationele angsten, maar toch het zijn mijn angsten.

Hey, het is oké
Ik hoop dat deze campagne aanslaan en dat we met z’n alle open kunnen zijn over de angsten die we hebben, ook al zijn ze misschien nog zo gek, vreemd of raar. Mijn angsten zijn soms een enorme beperking en last, maar door het bespreekbaar te maken en er open over te zijn geeft het mij wel ruimte. Ruimte om mezelf te zijn en me geaccepteerd te voelen als ik weer eens met mijn vingers in mijn oren zit als er ballonnen in de buurt zijn of als ik weer eens schrik van een onverwachts geluid. Het geeft je inzichten, je voelt je begrepen, je bent minder eenzaam en je bent zeker niet de enige hierin.

De angst die je draagt hoef je niet te verbergen!

Hey, het is oké – maak angst bespreekbaar! Durf jij je angst ook te delen?