· 

Hoog sensitief: een zwakte of een kracht

Al een tijdje wilde ik een blog schrijven over hoog sensitiviteit. Vaak heb ik een begin gemaakt en net zo vaak ook weer op de delete knop gedrukt. Op de een of andere manier durf ik deze kwetsbaarheid van deze soms lastige maar tevens ook een mooie karaktereigenschap niet te beschrijven, te laten zien en te delen. Tot nu.

Hoogsensitief
Vaak heb ik artikelen voorbij zien komen en gelezen over HSP, de afkorting voor Highly Sensitive Person (Hoog Sensitief Persoon). Hoewel ik niet zo fan ben om ergens een stempel op drukken of in hokjes te denken zijn de artikelen voor mij wel een eye opener geweest en een puzzel die veel stukjes voor mij op zijn plek leg. Ik vond en vind herkenning in de punten van deze bijzondere eigenschap.  

Hoog sensitiviteit kenmerkt zich door het gevoeliger opnemen van zintuiglijke prikkels. Alles wat je hoort, ziet, proeft, ruikt of voelt komt sterker en intenser binnen, je neemt alles gedetailleerder, subtieler en intenser waar. Ik las ook dat HSP zelf geen aandoening of ziekte is maar een aangeboren karaktereigenschap wat ongeveer bij 1 op de 5 mensen voorkomt, beste veel dus . Soms is het lastig maar steeds meer besef ik dat het ook een mooie en bijzondere eigenschap is waar ik kracht uit kan halen.

Aantal kenmerkende eigenschappen:
Natuurlijk is het soms erg storende en lastig dat ik van slag kan raken van dingen waar de meeste mensen niet eens van onder de indruk lijken te zijn: harde geluiden, sterke geuren, aanraking of fel licht en ook het sneller opnemen van subtiele informatie of details, alertheid en het snelle schrikken horen erbij. Daarnaast zijn er nog tal van kenmerkende eigenschappen waar ik “last” van heb en die me zo nu en dan behoorlijk in de weg kunnen zitten, zoals mijn perfectionisme en het bang zijn om fouten te maken, het vele nadenken (piekeren) en het ongemakkelijk voelen als ik bekeken wordt. Lichaamstaal, woorden, klanken en intonatie neem ik iets gedetailleerder waar en ook het lage zelfbeeld, het gevoelig zijn voor de mening van andere en de wens om geaccepteerd te worden zit mij soms in de weg. Wil vaak alles te goed doen en te perfect maar kan daarnaast niet tegen alles wat moet en ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven evenals dat ik het moeilijk vind als mensen kwaad, boos of onvriendelijk zijn en kan ik moeilijk omgaan met onrecht. Het snel aanvoelen van hoe de sfeer is en vooral het gevoel om het positief en goed te houden waarbij geen negativiteit hoor is vooral soms erg vermoeiend. Maar er zijn ook leuke, positieve kanten je bent wel iets creatiever, je kunt intenser en meer genieten van natuur en muziek, je hebt oog voor details en je kunt blij zijn met de kleinste dingen in het leven. Ook allemaal heel herkenbaar.

In een artikel last ik een mooie omschrijving: zie je lichaam als een radio. Fijntjes afgestemd die veel subtiele signalen ontvangt. Daarbij stond de vraag of het een zwakte is of een kracht om de meest delicate signalen op te kunnen nemen. Zelf heb ik van sommige dingen erg veel last wat je zou kunnen zien als een zwakte, maar tevens besef ik dat het ook een kracht kan zijn. Ik zal het nu meer gaan beschouwen als een bijzondere eigenschap waarbij sommige karaktereigenschappen mijn misschien optimaal kunnen voorzien terwijl andere mij misschien in de weg blijven zitten en ook dat is soms beste oké. Soms kosten alle prikkels mij zoveel energie, maar ik heb geleerd om af en toe wat meer rust in te plannen wat voor mijn prettig werkt. Rust om niet overprikkeld te raken, rust om de prikkels te verwerken en rust om mij even af te schermen van alle prikkels van buitenaf.   

Koester deze bijzondere eigenschap
Ik ga de proberen om mijn fijnzinnig systeem, mijn hoog sensitiviteit te koesteren en te omarmen. Mijn fijngevoeligheid in te zetten voor nog meer kracht in plaats van het te zien als een zwakte en het te gaan zien als een bijzondere, fijne en mooie eigenschap.

Liefs Sabrina