· 

Alles komt goed!

Alles komt goed, dat is mijn motto. Een motto dat mij in het leven al ver heeft gebracht. En dat het leven onvoorspelbaar is dat is de laatste weken wel duidelijk geworden. We leven op dit moment met zijn allen in een ontzettende vreemde en bizarre tijd waarin het coronavirus iedereen bezig houdt. We leven in een tijd waarin we meer binnen zitten, thuis zijn en minder erop uit kunnen. Afspraken in onze agenda’s worden geannuleerd of verzet en waarin emoties soms alle kanten op schieten. We leven volgens maatregelen die misschien in het begin even slikken waren maar die nu langzaamaan misschien en plek beginnen te krijgen. Dingen die we normaal gesproken als vanzelfsprekend zien zijn dat nu ineens niet meer en er ontstaan nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Nieuwe woorden, zoals anderhalve meter samenleving en raamvisite ontstaan en er zijn ook heuse hoest- en hamster schaamtes ontstaan. We leven in een tijd waarin we ondanks de afstand toch dichter bij elkaar komen, mogelijk nog meer naar elkaar groeien en we leven in een tijd waarin videobellen op alle manier, whatsappen of ouderwets een kaartje via de post sturen, super hip is. Kortom het is voor iedereen een uitdagende tijd waarin iedereen voor zichzelf zo goed en kwaad als het lukt een weg moet zien te vinden in de situatie die is ontstaan.

 

Rennen en stilstaan

Dat het leven onvoorspelbaar is en dat je dingen niet kunt plannen en als je ze wel al gepland had moet omgooien, maakt iedereen in zijn of haar leven vroeg of laat mee. Ook ik heb er in mijn leven al vaak mee moeten dealen en mij al vaak over moeten geven aan hetgeen dat kwam en komt. De vraag is hoe ga je om met de onverwachtse ontstaande "nieuwe" situatie en wat doet het met je. Het klinkt misschien een beetje gek, maar soms voel ik mij bevoorrecht. Bevoorrecht dat er al heel wat uitdagingen op mijn pad zijn gekomen en mij hebben laten zien dat je er met een portie doorzetting, humor  en een dosis positiviteit vaak sterker uitkomt om, situaties zoals deze, aan te kunnen. Vaak heb ik stil gestaan op momenten dat het leven gewoon door ging, dat iedereen om mij heen rende en ik mee wilde rennen maar niet kon. Bleef stilstaan en opnieuw mijn mentale instelling moest bijstellen om uiteindelijk weer verder te kunnen. Mijn ervaringen van de vaak lange ziekenhuisopnames, de dagen die weken werden en waarin de weken soms veranderde in maanden tot zelf meer dan een jaar. Altijd had ik als kracht mijn gedachten alles komt goed, ooit komt het goed! Ook de vaak moeilijke beslissingen en keuzes die ik in het leven heb moeten maken, operaties wel of niet en de eventuele gevolgen ervan maar ook het afscheid nemen van je meest dierbare en geliefde mensen. Mensen die je het liefste voor altijd bij je wilt houden, maar dat soms gewoonweg niet gaat. De wereld draait door, terwijl mijn leven vaak heeft stil gestaan. Stil gestaan om daarna met frisse moed weer door te kunnen rennen. 

 

Hoe gaat het met je?

De vraag die vaak gesteld wordt is hoe het met me gaat en/of ik het allemaal vol hou in deze tijd. Super lief om te merken dat mensen om je geven en soms zelfs een beetje bezorgd zijn. Met mij gaat het gelukkig goed en na een flinke verkoudheid ben ik weer helemaal opgeknapt. Ik neem het leven zoals het komt en het is zoals het is. Natuurlijk mis ik op sommige momenten wel iemand om mij heen waarin ik romantiseer dat we ’s avonds een goed gesprek hebben, een spel spelen of gewoon knus bij elkaar zitten (met gepaste afstand). De avonden bij mij zien er net even iets minder romantischer uit, kijkend of er nog iets leuks op de televisie is, waarbij ik soms vergezeld ben door een zakje chips of een verantwoord koekje. Ook contact houden met de mensen vind ik in deze tijd erg belangrijk, ik mis mijn familie, vrienden, collega’s, de dansers, de therapieën maar ook de avondactiviteiten zoals het vrijwilligerswerk, het dansen en zelf de vergaderingen. Maar ik weet, alles komt goed, ooit komt het goed!

Aan de situatie en de maatregelen kunnen we op dit moment zelf weinig veranderen maar we kunnen wel proberen positief te blijven, de uitdagingen die op ons pad komen aan te gaan en eventueel nieuwe mogelijkheden uit te proberen. Ik weet dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is maar samen staan we sterk en komen we hier doorheen. Probeer te kijken naar de dingen die je nog wel kunt in plaats van de dingen die we even niet meer kunnen of even niet meer mogelijk zijn. Kijk naar de dingen om je heen en naar de kleine dingen die je gelukkig en blij maken! Sta stil bij het leven, bij de vogels die je hoort fluiten of misschien juist wel die rust die je even ervaart. 

Let goed op jezelf en op je naaste. Wees een beetje lief voor elkaar, zorg voor elkaar en respecteer elkaars grenzen. Geniet van alle dierbare mensen om je heen en probeer de mooie momenten te zien die je later als herinnering meeneemt aan deze tijd. Geniet van het leven en kijk om je heen om te zien hoe mooi alles is. Hou vol, houdt moed en alles komt goed!

Echt ooit komt alles goed!

 

Liefs Sabrina