· 

Geboren met een extra uitdaging

Gisteren was het 39 jaar geleden dat ik voor het eerst kennis maakte met de operatiekamer. Ik als klein meisje, 6 dagen oud en geboren met een open rug. Een open ruggetje bedekt onder de huid met op mijn rug niet meer dan een bultje zo groot als een speldenknopje. Maar dit bultje, deze speldenknop zorgde voor een extra uitdaging in mijn leven, een uitdaging naast alle andere uitdagingen die het leven in petto heeft. Een uitdaging met de medische wereld, een uitdaging met mijzelf en een uitdaging in het leren omgaan met een beperking met de soms nodige ongemakken en obstakels. Maar ook een uitdaging in doorzetting, kracht en flexibiliteit van lichaam en geest.

 

Nu 39 jaar later, 25 verschillende operaties verder en het bultje wat een iets grotere bult is geworden, zie ik als ik naar mijn lichaam kijk de vele littekens. De littekens verdeeld over mijn lichaam, verborgen onder mijn kleding, niet voor iedereen zichtbaar, maar ze zijn er. Het zijn mijn littekens, ik heb ze leren accepteren, ze horen bij mij en zullen altijd bij mij horen. Mijn littekens met ieder zijn eigen verhaal. Een verhaal van keuzes, verdriet, pijn en angst maar ook een verhaal van doorzetten, kracht, relativeren, geduld en het aangaan van deze extra uitdagingen en het overwinnen van wat er op je pad komt. Ze vertellen een verhaal, mijn verhaal en ze hebben me gemaakt tot wie ik nu ben.

 

Af en toe is het goed om er bij stil te staan, om te zien wat je soms hebt moeten overwinnen om te komen waar je nu bent en om verder te komen dan waar je gisteren was. Iedereen krijgt in zijn leven de nodige uitdagingen, de een soms iets meer dan de ander maar allemaal met een doel. Misschien is het doel om je iets te leren, om ons iets te laten zien, te laten voelen, te ervaren of je juist een zetje te geven in keuzes die je maakt. Om mensen te leren kennen of om beter met tegenslagen, verdriet en pijn om te kunnen gaan.

 

Ik heb de nodige uitdagingen gekend en nog steeds komen er verschillende uitdagingen op mijn pad, maar dat geeft me kracht om mijn weg hierin te bewandelen en te leren zien dat alles en iedereen met een doel op mijn pad terecht komt. Mijn leven met een extra uitdaging die begon met een bultje zo groot als een speldenknopje.